De driemaandelijkse Flutter-stabiele release versie 3.13 introduceert verbeteringen aan Impeller, de nieuwe grafische renderer van Flutter, en voegt nieuwe Engine-API’s toe voor opvouwbare apparaten.

Impeller-renderer op iOS-optimalisaties hebben geleid tot verminderde latentie, eliminerende problemen met shader-compilatie en resulteren in soepelere prestaties. Bovendien laten sommige benchmarks zien dat Impeller nu een verbeterde gemiddelde doorvoer heeft en eerdere benchmarks overtreft. De gemiddelde frame-rasterisatietijd in de flutter/galerij-overgangen prestatiebenchmark is gehalveerd in vergelijking met de Skia-renderer.

In 3.10 kondigde Flutter aan dat kleuren met een breed kleurengamma beschikbaar waren onder een vlag bij gebruik van Impeller. Na het horen en behandelen van feedback van gebruikers, zijn kleuren met een breed kleurengamma nu de standaard op iOS bij gebruik van Impeller.

Er wordt vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van de Vulkan-backend voor Impeller, maar het heeft nog geen kwaliteitsniveau bereikt dat geschikt is voor een officiële preview, aldus Flutter in een blogpost met aanvullende details. Het doel is om te zorgen voor een hoogwaardige eerste ervaring met Impeller op Android, wat nog niet is bereikt. 

Er zijn plannen om later dit jaar mogelijk een preview-periode voor Impeller op Android te lanceren in een stabiele release. Ondanks het ontbreken van een Android-preview, zijn er het afgelopen jaar optimalisaties doorgevoerd voor zowel OpenGL- als Vulkan-backends in Impeller’s Hardware Abstraction Layer (HAL). Met name de gemiddelde frame-rastertijden op Android zijn aanzienlijk verbeterd in de prestatiebenchmark voor flutter/galerij-overgangen. Er wordt voortdurend gewerkt aan het verder verbeteren van de kwaliteit van de Android-preview.

Impeller voor macOS is ook beschikbaar als preview en gebruikers kunnen Impeller testen en inschakelen in hun app door de richtlijnen op de Impeller-pagina te volgen.

Flutter heeft een nieuwe API toegevoegd om verschillende eigenschappen van een beeldscherm op te halen. De nieuwe getter FlutterView.display retourneert een Display-object. Het Display-object rapporteert de fysieke grootte, de pixelverhouding van het apparaat en de vernieuwingsfrequentie van het beeldscherm.

Bij gebruik van TextField op iOS zien gebruikers automatisch een optie om de camera van het apparaat te gebruiken om tekens te herkennen en in het veld in te voegen.